Nefiks karierni dan 2019

V četrtek, 7. februarja 2019, je v Predsedniški palači pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja potekal osrednji dogodek Nefiks kariernega dne 2019 pod geslom »Pogumne odločitve«.

Moči so združili Zavod Nefiks in projekt Inženirka leta. Gostje, Dora Domajnko, Inženirka leta 2018, mag. Jože Torkar, predsednik projekta Inženirke in inženirji bomo, Jagoda Tančica, inženirka varilstva v podjetju Akrapovič in Miha Majetič, soustanovitelj Zavoda 404 so mladim nanizali vrsto praktičnih napotkov, kako se pogumno odločati. Z dogodkom se je zaključil Karierni teden, ki ga organizira Mreža KROJ – Mladinska mreža za karierni razvoj.

Inženirka leta Dora Domanjko je mladim dekletom zaupala skrivnost inženirstva, ki je, da mnogo podjetij v svojih vrstah potrebuje in lepo sprejema ženske, saj jih nujno potrebujejo za uravnoteženost idej v timih. Srednješolke je s svojim navdušenjem nad odkrivanjem tehničnih rešitev nagovarjala za raziskovanje priložnosti, ki se jim ponujajo v tej smeri.

Jagoda Tančica, ki je bila prav tako nominirana za inženirko leta in s svojim delom dokazuje, da je lahko tudi ženska strokovnjakinja na področju varilstva je mlado inženirko Doro podprla z izjavo, da je bilo najtežje začeti, potem je delo steklo samo, saj delo ni odvisno od spola.

Mag. Jože Torkar je izpostavil, da ni nič narobe, če se mladi odločijo narobe, se iz tega nekaj naučijo in tako pridobivajo dragocene izkušnje.

Miha Majetič, ki z delom v svojem Zavodu 404 navdušuje mlade za tehniko se zaveda, da mladi lahko dragocene izkušnje pridobivajo z delom v mladinskih organizacijah in na tak način razvijajo svoje potenciale in krepijo kompetence.

Tudi moderator, Gašper Logar, dijak Gimnazije Kranj, ki je prireditev povezoval v sproščenem vzdušju se je strinjal z gosti, da so kariere v tehničnih poklicih perspektivne.

Na Zavodu Nefiks so veseli podpore predsednika RS Boruta Pahorja, ki je kot častni pokrovitelj že tretje leto zapored podprl njihova prizadevanja po tem, da se tema kariernega odločanja mladih postavi na agendo širše družbe. Na tak način se omogoča mladim dostop do čim bolj relevantnih informacij o priložnostih, pa tudi pasteh trga dela.

Nefiks karierni dan je tradicionalno namenjen mladim, pedagoškim delavcem in staršem. Mladim širi karierna obzorja prihodnosti in odpira vpogled v trg dela. Letošnja tema so “pogumne odločitve”, saj želijo mlade tako, da jim predstavljajo različne poti do podobnih poklicev, podpreti pri tem, da se ne bojijo sprejeti poklicne odločitve. Pri Nefiks kariernem dnevu sodeluje več kot 40 srednjih šol po vsej Sloveniji.