Projekt Debtless na Nizozemskem

Written by admin on. Posted in Novice

Vsi partnerji so morali do drugega projektnega sestanka, ki je bil na  Nizozemskem narediti tudi raziskavo trga glede kreditov v njihovih državah. Poročilo raziskave je moralo zajemati naslednje sklope:

 • prebivalstvo
 • obstoječe iniciative in rešitve
 • izvor dolga/zadolžitve
 • pravna zakonodajo na področju kreditov
 • oglaševanje
 • kreditodajalci

Ena ključnih ugotovitev je bila, da je v vseh državah staranje prebivalstva vpliva na zdravstveni sistem, socialno varnost in pokojninski sistem, kar posledično vpliva tudi na finančno krizo in kreditno sposobnost.

Med raziskavo smo našli nekaj iniciativ, ki skrbijo za večjo osveščenost pri jemanju kreditov in spremljanju stroškov vsakdanjega življenja:

 1. DOLCETA: je spletni projekt, namenjen izobraževanju potrošnikov – http://www.dolceta.eu
 2. ZVEZA POTROŠNIKOV SLOVENIJE: je neodvisna in nevladna organizacija, ki osvešča potrošnike, med drugim tudi pri jemanju kreditov – http://www.zps.si/osebne-finance/krediti/8.html?Itemid=668
 3. TOSHL: android aplikacija, ki  beleži stroške – https://toshl.com
 4. ECDN: Evropska mreža potrošniškega kredita, ki opozarja na prezadolževanje in finančno izključevanje – http://www.ecdn.eu/ecdn

Slovenija je z Zakonom o potrošniških kreditih (Uradni list št. 59/2010 z dne 23.7.2010 v pravni red Republike Slovenije prenaša Direktiva 2008/48/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 23. aprila 2008 o potrošniških kreditnih pogodbah in razveljavitvi Direktive Sveta 87/102/EGS (UL L št. 133 z dne 22. 5. 2008, str. 66). Omenjeni zakon ureja vsa razmerja, vključno s pravili oglaševanja in tudi določa, kdo lahko v Sloveniji vse posoja kredite. Na naslednji spletni strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa je objavljen seznam kreditodajalcev v Sloveniji:

Več o projektu Debtless si lahko preberete tukaj: http://debtless.eu/

Trackback from your site.

Comments (1)

 • wiredtreehybridreweb.blog.fc2.com

  |

  I relish, cause I discovered exactly what I was having a look
  for. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man.
  Have a nice day. Bye

  Reply

Leave a comment

*